AMELİYAT ÖNCESİ: 

  • Teşhisi konulmuş herhangi bir hastalığınız, (tansiyon, şeker, kalp, bulaşıcı rahatsızlık vs. ) kullanmakta olduğunuz bir ilaç, herhangi bir alerji hikayesi, kanama problemi ya da önceki diş tedavilerinde karşılaşılan bayılma, alerji gelişmesi vb. bir problem varsa mutlaka doktorunuza bilgi veriniz.
  • Düzenli kullandığınız ilaçları, tüm tetkik ve röntgenlerinizi tedaviniz süresince yanınızda bulundurunuz.
  • Kullanmakta olduğunuz ilaçları doktorunuza danışmadan asla kesmeyiniz. Özellikle kan sulandırıcı ilaçların doktor onayı olmadan kesilmesi hayati tehlikelere neden olabilmektedir. İlgili uzman hekim tarafından size aksi söylenmedikçe ilaçlarınızı aynı şekilde kullanmaya devam etmelisiniz.
  • Diş hekiminiz gerekli gördüğü durumlarda mevcut sağlık problemlerinizle ilgili bilgi almak amacıyla sizi başka bir uzman hekime yönlendirebilir. Konsültasyon adı verilen bu işlem sayesinde diş hekiminiz mevcut hastalığınızın o anki durumu, ameliyat öncesi ve sonrasında alınması gereken tedbirler konusunda hekiminizden detaylı bilgi alır. Çene ameliyatları ister lokal ister genel anestezi altında olsun, kalp, dolaşım ve solunum sistemi üzerinde önemli etkileri olan anestezik ilaçların kullanıldığı kanamalı birer cerrahi müdahaledir ve hekiminizden alınan konsültasyonların hayati önemi bulunmaktadır.
  • Aksi söylenmediği müddetçe lokal anestezi ile yapılan ameliyatlara tok karnına gelinmelidir.
  • Ameliyat bölgesinin hijyeni açısından ameliyata gelirken mutlaka dişlerinizi fırçalayınız, mümkünse ameliyat günü tıraş olunuz ve makyaj yapmayınız.

AMELİYAT SONRASI

Çene cerrahisi kliniklerinde lokal anestezi altında gerçekleştirilen ameliyatların büyük bir bölümü gömülü diş çekimi vb. basit cerrahi müdahalelerdir. Ancak tüm ameliyatlarda olduğu gibi, titiz bir yara bakımı sorunsuz iyileşmede birinci derecede önem taşır. Ameliyat sonrası yara bakımında esas olan, ameliyatı gerçekleştiren cerrahın önerileridir. Bununla birlikte, doktorunuz farklı bir öneride bulunmadığı sürece;

  • Ameliyat sonrası yerleştirilen steril tampon 30 dk. boyunca sıkıca ısırılmalıdır.
  • İlk tamponunuzu attıktan sonra dahi kanamanın hafif, sızıntı şeklinde devam ediyor olması genellikle normaldir. Yeni bir tampon koymanıza gerek yoktur. Bununla birlikte, ağızda biriken kanı tükürmek kanamanın artmasına neden olur. “Acaba kanama hala devam ediyor mu?” diyerek yara yerini emmek de yara içerisindeki pıhtıyı oynatarak kanamanın yeniden başlamasına sebep olmaktadır. Kan ağızda biriktirmeksizin yavaşça yutulmalı ya da ağız kenarından boşaltılmalıdır. Ağzı süratle dolduran, şiddetli kanama çok nadir görülen bir durumdur. Böyle bir durumda steril bir tampon ya da temiz bir parça pamuk ısırarak doktorunuza başvurmanız gerekir.
  • Ameliyat sonrası 2 saat boyunca yiyip içilmemelidir.
  • Diş fırçalama ve gargaraya ameliyattan 1 gün sonra yeniden başlanabilir.
  • 1 hafta boyunca ameliyat edilen tarafla yemek yenmemeli; mümkün olduğunca yumuşak bir diyet tercih edilmelidir. Çok sıcak, çok soğuk, asitli, aşırı baharatlı gıdalar, ya da ameliyat bölgesine kaçabilecek çerez vb. taneli gıdalar tüketilmemelidir.
  • Ameliyat sonrası 1 hafta boyunca kesinlikle sigara içilmemelidir. Sigara kullanımı diş çekimi bölgesinde “alveolit” adı verilen, oldukça ağrılı ve iyileşmesi uzun zaman alan bir enfeksiyona neden olmaktadır.
  • Her ne kadar genellikle basit bir işlem de olsa, tüm cerrahi girişimlerde olduğu gibi gömülü diş çekimi de çevre dokularda az da olsa bir travma yaratmakta, bu da müdahalenin türüne bağlı olarak hafiften orta düzeye doğru değişen oranlarda ödem ve ciltte kızarıklığa neden olabilmektedir. Ameliyat sonrası başlayarak 48 saat içerisinde maksimum seviyesine ulaşan şişlik genellikle ödemdir ve endişe etmenizi gerektirmez. İşlem sonrası ilk 24 saat boyunca 5’er dk. aralıklarla yapacağınız soğuk kompres ödemin minimum seviyede kalmasına yardımcı olacaktır.
  • Ameliyat sonrası ilk günler rahat olduğunuz halde sonradan ağrı hissetmeye başlamışsanız bu enfeksiyonu işaret ediyor olabilir ve genellikle sigara kullanımı veya yara yerine yiyecek kaçmasından kaynaklanır. Doktorunuz yara bölgesine pansuman yaparak ve ilaç tedavinizi düzenleyerek şikayetlerinizin giderilmesine yardımcı olacaktır.
  • Doktorunuzun ameliyat öncesi ve sonrasında yazacağı ilaçlar önerildiği biçimde düzenli olarak kullanılmalıdır.
  • Beklenmeyen bir durumla karşılaşmanız halinde mutlaka doktorunuza bilgi veriniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir